Въпроси/Отговори

 • Детето ми иска да свири на китара

Подкрепете го. Попитайте го какво си представя да прави когато се научи да свири- да свири в група, да си акомпанира и да пее, да свири соло китара, електрическа или акустична китара, класическа музика, народна, рок, блус, съвременна музка… и слушайте какво ще сподели. Така ще научите повече за него, а то ще се радва да намери във ваше лице добър слушател

 • Как да избера учител за детето си?

Когато сте говорили с детето си и знаете какво го интересува потърсете учител. Обяснете му интересите на детето и си уговорете среща. Идете заедно и след срещата попитайте детето си какво мисли за него. Това е много важен критерий за избора на учител. Оставете детето да избере. Ако го хареса, не се колебайте да го запишете, ако не- потърсете друг.

„Истинският учител е този, който те кара да учиш”

 • На каква възраст е добре да започне обучението по китара?

Идеалният вариант е да започне когато има желание за това. Никога не е късно човек да отвори за себе си света на китарата. А относно най-ранната възраст- може детето да почне и на 6-7 годинки- има специални по-малки китари. Ако започне след 9-10 годишна възраст може да свири на стандартния размер китара. Но и за ранната възраст основното правило е детето да прояви интерес към китарата.

 • Защо е добре детето ми да се занимава с музика

Много са данните, доказващи че музиката развива сетивата на детето, а също и качества като дисциплина, концентрация, търпение, последователност. Музиката е силен фактор в емоционалното развитие на детето, също така се отразява добре на социалните му контакти. Добре се отразява както на деца, които са по-затворени и срамежливи, така и на тези, които имат нужда от изява. Музиката е свят, който веднъж отворен за детето Ви ще бъде с него през целия му живот- независимо дали свири за удоволствие, спре да свири или пък реши да се развива като професионален музикант.

 • Как да избера китара?

Има много специфични изисквания, на които трябва да отговаря китарата. Ако вече сте напреднал китарист, знаете какво искате. Ако обаче сте начинаещ най-добре е преподавателят да избере първата ви китара. Ако нямате такава възможност, попитайте в музикалния магазин за някой продавач- китарист, често има такива. Помолете го да провери няколко китари, които харесвате, и да ви препоръча една от тях. След това вземете китарата в ръцете си- ако ви е приятна на пипане вероятността това да е вашата китара е голяма.

Ето и един добър материал за избор на китара (на английски) http://www.merde.org/guitar/choose.html

 • Ако искам да свиря на електрическа китара трябва ли първо да уча класическа (акустична)?

Популярно е мнението, че за да свириш на електрическа китара трябва първо да овладееш класическата. Това далеч не е задължително. Макар и подобни инструменти, от гледна точка на техника на свирене те са много различни. Има голям брой школи за електрическа китара, които започват от А и Б. Често хората започват да свирят първо на акустична китара от практически съображения. Електрическата китара, дори и с добро качество, няма хубав звук без качествен усилвател и някой друг ефект. Това е по-скъпо, а при акустичната китара човек няма нужда да се безпокои за тези допълнителни, но задължителни екстри.

 • Необходимо ли е да знам нотите за да свиря на китара?

Разбира се, нотната грамотност помага. Тя е още един език. Ако свирите класическа китара да четете ноти е задължително. Ако обаче искате да свирите блус, рок, народна музика и др. нотната грамотност е само препоръчителна и често ориентирите на китаристите са специфични, повече визуални по грифа. Човек може да се ориентира добре в скалите и акордите и без основно познаване на нотите.

Когато попитали един от най-големите ни народни музиканти какво мисли за нотите, той отговорил: „Нотите са важни, но те не са музика.”

 • Как да си настроя китарата?

В съвременната китара съществуват десетки видове настройки. Най-често в обучението и практиката се използва т.нар. стандартен строй. От всеки магазин за инструменти можете да си купите китарен тунер, който ще помогне да настроите лесно китарата дори и да не можете да свирите. Със стрелки или цветове на тунера се вижда дали тонът, който изсвирвате е правилен или има нужда от промяна. Можете да ползвате и тунер он лайн, например http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/, който изсвирва тоновете на свободните струни. В този случай трябва да сравните звука на струните на китарата и да го изравните с този на тунера. Повече за настройването попитайте преподавателя по китара. Можете да видите и подробно обяснение на английски с видео тук: http://www.youtube.com/watch?v=CF27dlZOzaE

 • Колко често е добре да ходя на уроци?

Зависи от нивото. За начинаещи е препоръчително уроците да са два пъти седмично. За малко по-напреднали е достатъчно веднъж седмично. Ако свирите добре и искате да се специализирате в някаква конкретна област, може да изберете честота според собствените си нужди и възможностите на преподавателя.

 • Който свири класическа китара, може всякаква

Ако свирите добре на класическа китара ще ви е по-лесно да овладеете и другата. Все пак това са доста различни инструменти и похватите са различни. Ако искате да свирите на електрическа китара ще трябва да й отделите достатъчно време независимо дали преди това сте се занимавал с класическа или не.

 • Пластмасови или метални струни

Най-общо струните за китара се делят на два вида – найлонови и метални. Разпространено е мнението, че първо трябва да се започне с найлонови струни, защото са по-меки. Дали струните се натискат лесно или трудно зависи от качеството и вида на китарата и самите струни. Може да се започне както с найлонови, така и с метални струни. При всички случаи обаче начинаещите китаристи трябва да започнат с няколко минути упражнения няколко пъти на ден, за да привикнат пръстите си към необичайните дразнители. След първите няколко седмици постепенно удължаване на заниманията ръцете се адаптират, възглавничките стават по-твърди и евентуалните първоначални странични ефекти изчезват.

 • Трябва ли да имам маникюр за да свиря с пръсти?

Обикновено при свирене с пръсти се използват ноктите на дясната ръка. Макар и често срещано това не е задължително, като има много примери за обратното. Дърпането на струните става с възглавничката на пръста, като нокътя има само завършваща роля, придава цвят на тона. Затова и не е нужно китаристите да имат дълъг маникюр. Общото правило е когато се погледне ръката от към дланта ноктите да се показват съвсем малко над възглавничките на пръстите.

Допълнителна информация относно грижа за ноктите (на английски) тук: http://www.acousticfingerstyle.com/gfaqs/GtarFAQFrame.htm

 • С пръсти или с перо?

И двете техники имат своето място, в зависимост от стила музика и инструмента. На електрическа китара по-често се свири с перо, докато на акустична и двете техники имат широко разпространение. Все по-често китаристите използват и комбинирана техника за свирене с перо и пръсти.

 • Как да се грижа за китарата си?

Обезателно вземете калъф или куфар за китарата. Обикновените меки калъфи са евтини и предпазват инструмента. Избягвайте резки температурни промени. Ако влизате от студено на топло оставете известно време китарата в калъфа преди да я извадите. В къщи не оставяйте китарата подпряна на парно или други отоплителни уреди. Ако нямате стойка и слагате китарата до стена, бюро или др., по-добре да е със струните към стената. Така китарата няма да се разстройва, а и риска да се повредят ключовете е по-малък.

 • Трябва ли да ходя на уроци, при положение че в интернет е пълно с уроци и литература?

Книгите и видеоуроците в интернет за една врата към света на китарата. За да мине през нея човек е достатъчно/добре да има базисни умения и да познава езика на китарата. Най-лесния път към това е като си намери учител, който да му даде добра основа. Това може да спести много време и да предпази от бъдещи затруднения.

 • Компютърни програми (специализиран софтуер) за китара

Най- разпространени са: Guitara Pro, TablEdit, TefView (free), Power Tab Editor

Не намирате информацията, която ви интересува тук?

Ако имате нужда от съвет,  ползвайте безплатна консултация. Изпратете въпросите си по е-майл,ще Ви отговоря до 1 седмица.