Как да научим нов акорд

Posted: декември 2, 2012 in Уроци

В основата на всеки акомпанимент стои определена поредица от акорди. За да ги сменяте бързо  всяка акордова пръстовка трябва да е добре отработена. Този урок е посветен на начина, по който може да постигнете това.

Цел на упражненията е да „хванете” акорда с всички пръсти едновременно. Често в началото китаристите търсят прагчетата и поставят пръстите си един след друг. Колкото по-бързо преодолеете това, толкова по-бързо ще напреднете в свиренето на акомпанимент. Затова е важно да се упражнявате по правилен начин. В случая това означава да поставяте пръстите си върху грифа едновременно.

Преди да започнете упражнението, решете кой акорд ще учите.  Поставете пръстите си върху грифа на съответните прагчета, натиснете и изсвирете акорда. Чувате ли ясно всички тонове? Ако не, проверете кой от тях не е ясен и поправете положението на пръстите.

Вече сте чули звученето на акорда, но трудно и бавно го „хващате”. Тук стигаме до същността на този урок.

Три стъпки в усвояването на нов акорд:

1.    Хванете акорда и го изсвирете. След това отпуснете пръстите, без да ги отделяте от струните. Отново натиснете струните едновременно и изсвирете акорда. Повтаряйте тази стъпка толкова, колкото ви е необходимо за да се почувствате комфортно с новия акорд.

2.    Изсвирете акорда. След това вдигнете пръстите няколко милиметра над грифа без да ги размествате. Натиснете отново струните  едновременно с всички пръсти и изсвирете акорда. Постепенно увеличавайте това разстояние до 1-2 сантиметра.

3.    Изсвирете акорда. След това вдигнете пръстите над грифа и ги „размешайте” добре. Отново натиснете струните  едновременно с всички пръсти и отново изсвирете акорда. Постепенно усложнявайте тази стъпка като отделите ръката си от грифа, разтърсите я леко и после отново хванете акорда.

Надявам се този урок да ви е полезен. Ако е така, споделете го с приятелите си. Ако искате да допълните нещо, да споделите или питате, пишете коментар.

Автор: Анастас Михайлов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s