За Борда на Кралските Музикални Училища

Борда на Кралските Музикални Училища, Associated Board of the Royal Schools of Music или на кратко ABRSM е водеща институция в сферата на оценяването на музикалните умения на студентите от цял свят.

Организацията включва четирите кралски музикални академии и колежи в Обединеното Кралство– Royal Academy of Music, Royal College of Music, Royal Conservatoire of Scotland, Royal Northern College of Music.

Патрон на ABRSM е Нейно Кралско Величество Елизабет II, а президент – Негово Кралско Височество принца на Уелс. Със своята 125 годишна история и работа в над 90 страни ABRSM утвърждава общите стандарти и високото качество на музикалното обучение. Издаваните дипломи и придобитите квалификациите са международно признати.

Музикалните изпити за грейд (ниво) са акредитирани от съответните регулативни органи на Англия, Уелс и Северна Ирландия и са част от Националната квалификационна система (National Qualifications Framework).

The Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) признава грейдовете 6-8 при кандидатстване за университетите или колежите в Обединеното Кралство. В Канада, Австралия и Южна Африка изпитите на ABRSM носят кредити на студентите, придобиващи релевантна квалификация.

България е една от страните в които ежегодно се провеждат изпити за всички нива. Изпитващите са специално квалифицирани за това английски преподаватели. Повече за изпитите на ABRSM в България тук.