През месец май 2019 в гр. Ниш, Сърбия се проведе 20тия юбилеен фестивал на класическата китара. Участваха над 70 китаристи от различни държави. В продължение на три дни музикалния живот в града бе под знака на китарата.

С красивите си изпълнения Ансамбълът на Възпитаниците на Борда на Краслките Музикални спечели журито на фестивала.  Рая Мезеклиева, Диляна Димчовска и Ралица Ковачева се представиха отлично и заслужено приеха аплодисментите на публиката. Ярки спомени оставиха емоционалните изпълнения на Пролет из цикъла годишните времена от Антонио Вивалди и Ръченица от Анастас Михайлов.

Пожелаваме успех на Ансамбъла и нови срещи със Софийската публика!

 

Точно преди година, на 21.05.2018 в Музикален център Борис Христов в София,  се проведе концерт на възпитаниците на Борда на Кралските Музикални училища от класа по китара и пиано на Анастас Михайлов и Доротея Димитрова. Да си припомним някои от изпълненията:

 

Източник: БГнес

2015 12 05 abrsm all

На 12.05.2015 в музикалния център Борис Христов се състоя годишния концерт на възпитаниците на Английските Кралски Музикални Училища в България.

И тази година младите музиканти от Школа по китара „Ла Мажор” бяха единствените представители на китарното семейство.

 

Кралските Музикални Училища провеждат ежегодни изпити в над 90 страни, с което утвърждават високото ниво на музикално обучение в Европа и света.

В началото на юни от Лондон пристигат тазгодишните изпитващи, които ще оценят постигнатото от младите български музиканти. Издържалите успешно изпитите получават международно признание за уменията си и оригинален сертификат от Кралския колеж по музика.

2015 12 05 andri concert

Андрей Малинов, Грейд 1

 

 

Нашите отлично подготвени китаристи с увереност и спокойствие очакват английските изпитващи.

 

 

 

Пожелаваме успех на всички, които ще тестват музикалните си умения на тазгодишните изпити!

 

Текст: Анастас Михайлов

Снимки: Алеся Малинова

Известно е, че музикалното обучение има благотворен ефект върху развитието на когнитивните способности у деца и тийнейджъри.

Резултатите от ново изследване обаче разкриват, че този ефект е по-продължителен, отколкото се смяташе досега, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Според тях музикално обучениие, започнало преди да се навършат 14 години и продължило десетилетие, има значим и траен ефект върху способността да се научават нови неща и да се разберат по-добре посланията в диалози.

Изследването на учени от института „Ротман“ в Канада е обхванало 20 души на възраст между 55 и 75 години в добро здраве, които нямат проблеми със слуха – 10 музиканти и 10 участници без музикално образование. Те били снабдени със слушалки, с които чули части от диалози.

Същевременно учените изследвали мозъчната им активност посредством електроенцефалограми, които позволяват да се проучи електричната активност в мозъка в отговор на външни стимули.

Резултатите показват, че дадените от мозъците на музикантите неврофизиологични отговори са много по-точни.

„Установихме, че тези отговори са два-три пъти по-прецизни у музикантите в сравнение с немузикантите“, заявяват авторите на изследването.

„Казано с други думи, мозъците на музикантите им осигуряват по-ясна, по-прецизна и по-подробна картина на диалога, а с това вероятно може да се обясни защо те разбират по-добре посланията в него“, допълват учените.

Източник: vesti.bg

Зарадвах се да видя интервю за българска медия с Balkan Alien.  Първата ми среща с тях беше интересна. През пролетта на 2014 година водих курс по традиционна Балканска музика в град Дери, Северна Ирладия. След първата лекция при мен дойде Марк Форбс- един от колегите преподаватели. Каза, че след няколко дни групата му има концерт и ще се радва да свирят с български музикант.

IMAG0063

С Balkan Alien Sound в клуб Сандино, Северна Ирландия

Така се запознах с Balkan Alien Sound-   ирладнски музиканти изпълняващи традиционна Балканска музика. С удоволствие си спомням съвместните ни участия в клуб Сандино и краткото ни музикално турне по крайбрежието на  Ирландия.

Повече за Balkan Alien Sound и плановете на групата може да прочетете в интервю за БНР на Марти Койл– музикант и журналист, водещ на предаване за традиционна музика в радио Homely Planet.

Цялото интервю вижте ТУК.

Младия перуански китарист Хорхе Кабалеро е сред големите имена в класическата китара днес. Един от двамата музианти изпълнили и записали симфонията Нов Свят на Дворжак в преработка за китара. Изпълненията на шестте сюити на Бах за чело в неговия диск от 2000 година критиците сравняват с изпълненията на Сеговия и Ростропович. Работи с големи световни оркестри, изнася концерти  самостоятелно, прави майсторски класове по цял свят.

В началото на това видео маестро Кабалеро говори за различните видове бързина при свиренето на китара. След това детайлно разглежда техниката за бързо свирене на скали наречена „рефлексивна бързина“ (reflexive speed) . Тази техника се основава на закона за инерцията, а именно че първия тон/удар по струните може да предизвика верижна реакция на следващите пръсти. Интересна гледна точка към упражненията за развитие на бързина. Видеото е на английски език. Приятно гледане!

 

Преди няколко години канадския лютиер Джей Дънкан отива за пръв път в Уганда с желанието да спре бедността. Намира няколко деца на улицата и започва да ги учи да правят китари. Когато някой купи китара, парите се връщат обратно при тези деца. Така се раждат китарите Дънкан Африка.

Какво повече да се каже? Страхотна идея, която обществото Дънкан Африка успява да реализира.

Тук е официалния сайт, където можете да видите повече информация за моделите китари а също и да поръчате оригинална Дънкан Африка китара.