Въпроси/Отговори

ОБЩИ ВЪПРОСИ

  Организацията включва четирите кралски музикални академии и колежи в Обединеното Кралство– Royal Academy of Music, Royal College of Music, Royal Conservatoire of Scotland, Royal Northern College of Music.
  Патрон на ABRSM е Нейно Кралско Величество Елизабет II, а президент – Негово Кралско Височество принца на Уелс. Със своята 125 годишна история и работа в над 90 страни ABRSM утвърждава общите стандарти и високото качество на музикалното обучение.
  Издаваните дипломи и придобитите квалификациите са международно признати.
  • Къде се провеждат изпитите на Борда на Кралките Училища?
   Изпитите се провеждат ежегодно в България от специално подготвени за това изпитващи от Обединеното Кралство.Повече информация може да получите от Школа по китара Ла Мажор или от официалния представител за България тук
  • Защо да се явявам на изпитите на Борда на Кралските Училища?
   Ако свирите на китара и се стремите да развивате музикалните си умения имате нужда както от признание на успеха, така и от увереност че сте на прав път. Подготовката за изпитите на Борда на Кралските училища може да ви даде:
   • Мотивация и вдъхновение за развитие чрез работа с отлично структурирана програма за постигане на ясно определени цели
   • Оценка на индивидуалното развитие и постижения чрез международно признати сертификати и квалификации.
   • Детайлно ръководство за развитие на музикалните умения
   • Реално преживяване за постижение
   Материала за изпитите е подбран така, че да мотивира студентите от всички нива и възрасти, дававайки им серия от конкретни цели и реална награда за техните постижения.
  • Какво представляват изпитите?
   Практическия изпит по китара се провежда съобразно с изискванията на Борда на Кралските Училища и се състои от 4 части- пиеси, гами, прима виста и тест за музикален слух. Всяка част се оценява с определени точки, които се събират и така се получава крайния резултат. Изпитите се провеждат веднъж годишно от специално подготвени изпитващи от Обединеното Кралство.Теоретичните изпити предствляват специално разработени тестове за оценка на музикално-теоретичната подготовка на студентите. Провеждат се 2- 3 пъти годишно. Не са задължителни за началните грейдове (нива) по инструмент. Но ако изкате да повишавате квалификацията си ще трябва да помислите за тях.Подробна информация може да получите от Школа по китара Ла Мажор или от официалния представител на ABRSM за България тук
  • Каква е цената за явяване на изпит?
   Цената на изпита по китара зависи от грейда (нивото) за което се явявате и за България е в порядъка между 77 и 180 лева.Подробна информация може да получите от Школа по китара Ла Мажор или от официалния представител на ABRSM за България тук
  • Какъв сертификат ще получа и за какво може да ми послужи?
   Сертификатите за грейд (ниво) са акредитирани от съответните регулативни органи на Англия, Уелс и Северна Ирландия и са част от Националната квалификационна система (National Qualifications Framework).
   The Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) признава грейдовете 6-8 при кандидатстване за университетите или колежите в Обединеното Кралство. В Канада, Австралия и Южна Африка изпитите на ABRSM носят кредити на студентите, придобиващи релевантна квалификация. Това важи и за някои държави и университети в Европейския съюз.
   Всички сертификати на Борда на Кралските Училища се издават в Обединеното кралство и се получават чрез официалния представител на Борда на Кралските училища за България.
  • Кога и как се получават сертификатите?
   Резултатите се получават веднага след приключване визитата на изпитващия, а сертификатите на издържалите се изпращат от Обединеното Кралство по-късно, обикновено в рамките на 2 месеца.
   Всички резултати се получават от официалния представител за България, а за учениците/студентите по китара и чрез школа Ла Мажор.
  • Мога ли да се явя на изпит ако скоро съм започнал да свиря?
   Често учениците и студентите започват с Prep Test (подговителен тест)- предварителна оценка преди грейд (ниво) 1, и след това продължават последователно с останалите 8 грейда. Това не е задължително. Можете да се явите на изпит за всеки грейд за който сте подготвен, като обаче за по-високите нива (6-8) има някои предварителни изисквания.Подробна информация може да получите от Школа по китара Ла Мажор или от официалния представител на ABRSM за България тук
  • Защо да избера школа по китара Ла Мажор за подготовката си?
   Ръководителят на школа по китара Ла Мажор е единствения дипломиран преподавател на Борда на Кралските Училища в България, оторизиран да подготвя студенти за изпитите по китара.
  • Детето ми иска да свири на китара

Подкрепете го. Попитайте го какво си представя да прави когато се научи да свири- да свири в група, да си акомпанира и да пее, да свири соло китара, електрическа или акустична китара, класическа музика, народна, рок, блус, съвременна музка… и слушайте какво ще сподели. Така ще научите повече за него, а то ще се радва да намери във ваше лице добър слушател.

    • Как да избера учител за детето си?

Когато сте говорили с детето си и знаете какво го интересува потърсете учител. Ако детето под 9-10 години попитайте преподавателя за практиката му с малки деца. Обяснете му интересите на детето и си уговорете среща. Идете заедно и след срещата попитайте детето си какво мисли за него. Това е много важен критерий за избора на учител. Оставете детето да избере. Ако го хареса, не се колебайте да го запишете, ако не- потърсете друг.

„Истинският учител е този, който те кара да учиш”

    • На каква възраст е добре да започне обучението по китара?

Няма възрастови ограничения за тези, които имат желание да се занимават с музика и китара.

За зрелия човек, утвърдил се в живота и професията,  заниманията с музика могат да бъдат много интересни и приятни.

Относно най-ранната възраст- детето може да започне на 4-5 години, може и по-малко. Задължително условие обаче е преподавателя да има специфична подготовка, тъй като ранното обучение се различава значително от обичайното. Има разработени методи, които стимулират както музикалното развитие на децата, така и качества като концентрация, памет, мотивация, дисциплина, комуникация с другите.

Относно инструмента- за най-малките има специални по-малки китари- половинки и четвъртинки. Ако обучението започне след 9-10 годишна възраст детето може да свири на стандартния размер китара.

    • Защо е добре детето ми да се занимава с музика

Много са данните, доказващи че музиката развива сетивата на детето, а също и качества като дисциплина, концентрация, търпение, последователност. Музиката е силен фактор в емоционалното развитие на детето, също така се отразява добре на социалните му контакти. Добре се отразява както на деца, които са по-затворени и срамежливи, така и на тези, които имат нужда от изява. Музиката е свят, който веднъж отворен за детето Ви ще бъде с него през целия му живот- независимо дали свири за удоволствие, спре да свири или пък реши да се развива като професионален музикант.

    • Как да избера китара?

Има много специфични изисквания, на които трябва да отговаря китарата. Ако вече сте напреднал китарист, знаете какво искате. Ако обаче сте начинаещ най-добре е преподавателят да избере първата ви китара. Ако нямате такава възможност, попитайте в музикалния магазин за някой продавач- китарист, често има такива. Помолете го да провери няколко китари, които харесвате, и да ви препоръча една от тях. След това вземете китарата в ръцете си- ако ви е приятна на пипане вероятността това да е вашата китара е голяма.

 

    • Ако искам да свиря на електрическа китара трябва ли първо да уча класическа (акустична)?

Популярно е мнението, че за да свириш на електрическа китара трябва първо да овладееш класическата. Това далеч не е задължително. Макар и подобни инструменти, от гледна точка на техника на свирене те са много различни. Има голям брой школи за електрическа китара, които започват от А и Б. Често хората започват да свирят първо на акустична китара от практически съображения. Електрическата китара, дори и с добро качество, няма хубав звук без качествен усилвател и някой друг ефект. Това е по-скъпо, а при акустичната китара човек няма нужда да се безпокои за тези допълнителни, но задължителни екстри.

    • Необходимо ли е да знам нотите за да свиря на китара?

Разбира се, нотната грамотност помага. Тя е още един език. Ако свирите класическа китара да четете ноти е задължително. Ако обаче искате да свирите блус, рок, народна музика и др. нотната грамотност е само препоръчителна и често ориентирите на китаристите са специфични, повече визуални по грифа. Човек може да се ориентира добре в скалите и акордите и без основно познаване на нотите.

Когато попитали един от най-големите ни народни музиканти какво мисли за нотите, той отговорил: „Нотите са важни, но те не са музика.”

    • Как да си настроя китарата?

В съвременната китара съществуват десетки видове настройки. Най-често в обучението и практиката се използва т.нар. стандартен строй. От всеки магазин за инструменти можете да си купите китарен тунер, който ще помогне да настроите лесно китарата дори и да не можете да свирите. Със стрелки или цветове на тунера се вижда дали тонът, който изсвирвате е правилен или има нужда от промяна. Можете да ползвате и тунер он лайн, например http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/, който изсвирва тоновете на свободните струни. В този случай трябва да сравните звука на струните на китарата и да го изравните с този на тунера. Повече за настройването попитайте преподавателя по китара. Можете да видите и подробно обяснение на английски с видео тук: http://www.youtube.com/watch?v=CF27dlZOzaE

    • Колко често е добре да ходя на уроци?

Зависи от нивото. За начинаещи е препоръчително уроците да са два пъти седмично. За малко по-напреднали е достатъчно веднъж седмично. Ако свирите добре и искате да се специализирате в някаква конкретна област, може да изберете честота според собствените си нужди и възможностите на преподавателя.

    • Който свири класическа китара, може всякаква

Ако свирите добре на класическа китара ще ви е по-лесно да овладеете и другата. Все пак това са доста различни инструменти и похватите са различни. Ако искате да свирите на електрическа китара ще трябва да й отделите достатъчно време независимо дали преди това сте се занимавал с класическа или не.

    • Пластмасови или метални струни

Най-общо струните за китара се делят на два вида – найлонови и метални. Разпространено е мнението, че първо трябва да се започне с найлонови струни, защото са по-меки. Дали струните се натискат лесно или трудно зависи от качеството и вида на китарата и самите струни. Може да се започне както с найлонови, така и с метални струни. При всички случаи обаче начинаещите китаристи трябва да започнат с няколко минути упражнения няколко пъти на ден, за да привикнат пръстите си към необичайните дразнители. След първите няколко седмици постепенно удължаване на заниманията ръцете се адаптират, възглавничките стават по-твърди и евентуалните първоначални странични ефекти изчезват.

    • Трябва ли да имам маникюр за да свиря с пръсти?

Обикновено при свирене с пръсти се използват ноктите на дясната ръка. Макар и често срещано това не е задължително, като има много примери за обратното. Дърпането на струните става с възглавничката на пръста, като нокътя има само завършваща роля, придава цвят на тона. Затова и не е нужно китаристите да имат дълъг маникюр. Общото правило е когато се погледне ръката от към дланта ноктите да се показват съвсем малко над възглавничките на пръстите.

Допълнителна информация относно грижа за ноктите (на английски) тук: http://www.acousticfingerstyle.com/gfaqs/GtarFAQFrame.htm

    • С пръсти или с перо?

И двете техники имат своето място, в зависимост от стила музика и инструмента. На електрическа китара по-често се свири с перо, докато на акустична и двете техники имат широко разпространение. Все по-често китаристите използват и комбинирана техника за свирене с перо и пръсти.

    • Как да се грижа за китарата си?

Обезателно вземете калъф или куфар за китарата. Обикновените меки калъфи са евтини и предпазват инструмента. Избягвайте резки температурни промени. Ако влизате от студено на топло оставете известно време китарата в калъфа преди да я извадите. В къщи не оставяйте китарата подпряна на парно или други отоплителни уреди. Ако нямате стойка и слагате китарата до стена, бюро или др., по-добре да е със струните към стената. Така китарата няма да се разстройва, а и риска да се повредят ключовете е по-малък.

    • Трябва ли да ходя на уроци, при положение че в интернет е пълно с уроци и литература?

Книгите и видеоуроците в интернет за една врата към света на китарата. За да мине през нея човек е достатъчно/добре да има базисни умения и да познава езика на китарата. Най-лесния път към това е като си намери учител, който да му даде добра основа. Това може да спести много време и да предпази от бъдещи затруднения.

    • Компютърни програми (специализиран софтуер) за китара

Най- разпространени са: Guitara Pro, TablEdit, TefView (free), Power Tab Editor

Не намирате информацията, която ви интересува тук?

Ако имате нужда от съвет,  ползвайте безплатна консултация. Изпратете въпросите си по е-майл,ще Ви отговоря до 1 седмица.